FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Wat moet een 18-jarige regelen?

24 december 2013

Wie 18 wordt, moet zelf een aantal zaken gaan regelen. Wijzer in Geldzaken stelde een checklist samen met een aantal geldzaken waarvoor iemand die net meerderjarig is geworden, zelf moet zorgen.
Hieronder een selectie uit de checklist. De volledige lijst van Wijzer in Geldzaken is hier te vinden. Uiteraard kunnen wij als onafhankelijk financieel adviseur ook helpen bij het goed regelen van geld- en verzekeringszaken.

Verzekeringen afsluiten
Vanaf 18 jaar val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Je bent verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Kijk of een speciale korting voor studenten van toepassing is. Denk ook aan een inboedelverzekering als je op kamers woont en een eigen aansprakelijkheidsverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, woon je nog thuis en hebben je ouders een gezinsaansprakelijkheidsverzekering, dan ben jij daarop meeverzekerd. Dat ben je ook als je buitenshuis woont vanwege studie.

Houd overzicht over je geldzaken
Zet op een rij wat je iedere maand ontvangt (inkomsten) en wat je uitgeeft (uitgaven). Denk bij de uitgaven niet alleen aan je vaste lasten (huur, gas/water/elektra, verzekeringen) maar ook aan abonnementen voor telefoon, internet of sportclub en boodschappen, kleding, en uitgaan. Zijn je uitgaven groter dan je inkomsten? Kijk dan waar je op kunt besparen of hoe je je inkomsten kunt vergroten. Maak gebruik van een online huishoudboekje of van een persoonlijk budgetadvies.

Doe belastingaangifte
Dit geldt niet alleen als je (in deeltijd) gaat werken, maar ook als je gaat studeren en een vakantie- of bijbaan hebt. In dat laatste geval krijg je gemiddeld 250 euro terug! Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst om dit te berekenen. Je kunt tot 5 jaar te veel betaalde belasting terugvragen. Let op: Als je naast je studie teveel verdient, kan dit van invloed zijn op je studiefinanciering.