FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Webwinkels moeten kredietschulden aanpakken

6 januari 2020

Postorderbedrijven en webwinkels die op krediet goederen leveren, en dus feitelijk leningen verstrekken,. moeten meer doen om problematische schulden bij klanten te voorkomen. Dat stelt minister Wopke Hoekstra van Financi├źn.
Hoekstra vindt dat webwinkels meer moeten doen om te voorkomen dat mensen een betalingsachterstand oplopen. Het Nibud sluit zich daarbij aan en vindt het bovendien merkwaardig dat de regels voor webwinkels minder streng zijn dan voor bijvoorbeeld telefoonabonnementen en hypotheken.
Het Nibud vind ook dat het rentepercentage dat webwinkels vragen omlaag moet. Nu loopt dat soms op tot 14 procent. Webwinkels zijn vanaf een bepaald aankoopbedrag verplicht om vooraf te kijken of een klant kredietwaardig is. Minister Hoekstra geeft webwinkels en postorderbedrijven nog een jaar de tijd om de situatie te verbeteren. Hoekstra wil vooral mensen die al problematische schulden hebben beschermen. Van hen heeft volgens hem namelijk ongeveer een vijfde ook schulden door thuiswinkelen.