FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Weer iets meer vertrouwen in de woningmarkt

5 juli 2013

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is volgens de Eigen Huis Marktindicator in juni weer licht gestegen.

De marktindicator laat al zes maanden op rij tekenen van voorzichtig herstel zien en steeg in juni van 63 naar 68 punten. Een half jaar geleden, in december 2012, bereikte het consumentenvertrouwen met een score van 51 punten en absoluut dieptepunt. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 punten is de situatie echter ook op dit moment nog niet normaal.

De combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een dalende hypotheekrente maakt koopwoningen beter betaalbaar. Het aantal consumenten dat denkt de woningprijzen de komende 12 maanden nog sterk zullen dalen daalde in het afgelopen half jaar van 67% naar 37%. Belangrijke factor bij het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt is dat de onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning is afgenomen.

Dat steeds meer consumenten het nu een gunstiger tijd vinden om een woning te kopen blijkt ook uit de stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is het aantal aanvragen per maand gestegen van circa 8.000 in januari tot een kleine 15.000 in april.