FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Werkgevers kunnen opname vakantiedagen niet afdwingen

11 mei 2020

Bedrijven vragen medewerkers in deze tijden om nu alvast vakantiedagen op te nemen, zodat niet iedereen bij het verder versoepelen van de coronamaatregelen vrij neemt. Vragen kan, zeggen de vakbonden, maar afdwingen is niet toegestaan.
Het is volgens vakbond AWVN wel een probleem dat nu in sommige sectoren zoals de horeca meer mensen zijn dan er werk. Werkgevers vragen medewerkers dan ook om nu vakantiedagen op te nemen. Medewerkers voelen daar niet altijd iets voor omdat er op dit moment geen vakantie mogelijk is. De vakbonden gevan aan dat werkgevers hun medewerkers niet onder druk mogen zetten, al gebeurt dat wel. En zomaar vakantiedagen afschrijven bij de werknemers, wat volgens de FNV ook wel voorkomt, is natuurlijk helemaal uit den boze.
In principe bepaalt de werknemer wanneer deze zijn of haar vakantiedagen opneemt. “En dat gaat in het algemeen al in overleg”, aldus de FNV. “Je moet dit soort zaken zeker nu toch proberen samen op te lossen, in goede harmonie. Tussen werkgever en werknemer, of via de ondernemingsraad.”