FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Werkloosheid daalt opnieuw

17 juli 2014

Het aantal werklozen is in juni afgenomen met 16 duizend personen en kwam uit op 8,4 procent van de beroepsbevolking. Het is de tweede maand op rij dat de werkloosheid daalt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in juni uit op 657 duizend personen. Met een sterke afname in zowel mei als juni en een kleine toename in april is de werkloosheid in het tweede kwartaal met gemiddeld 9 duizend personen per maand afgenomen. Doordat de afname van de werkloze beroepsbevolking gelijk was aan de toename van de werkzame beroepsbevolking, bleef de totale beroepsbevolking (werkloos plus werkzaam) gelijk. In het eerste kwartaal trokken mensen zich nog terug van de arbeidsmarkt waardoor de beroepsbevolking toen afnam. In die periode groeide het aantal vacatures en uitzenduren al wel.

In juni kwam de werkloosheid in Nederland volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In mei was dat nog 7,0 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag. Het belangrijkste verschil tussen de nationale en de internationale definitie van de beroepsbevolking is het aantal uren per week dat iemand werkt of wil werken. De internationale definitie legt de grens op één uur per week, de nationale definitie bij twaalf uur per week.