FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Werknemer ziet demotie voor pensioen niet zitten

20 juni 2016

Werknemers denken dat het niet waarschijnlijk is dat zij in de laatste tien jaar voor hun pensioen te maken krijgen met een teruggang in functie, een demotie. Toch denkt adviesbureau Mercer dat demotie voordelen biedt.

Het bureau deed onderzoek onder 1.008 werknemers tussen de 18 en 65 jaar. Slechts 14 procent geloven wel in demotie. Volgens Mercer zouden werknemers demotie als reële optie moeten zien omdat dat kan bijdragen aan hun welzijn en gezondheid. In ruil voor een wat lager salaris krijgen ze dan flexibeler werktijden, minder stress en een betere werk-privébalans. Vooral in de laatste periode voor het pensioen kan het prettig zijn om stapje terug te doen. Werknemers moeten dan ook beter op deze veranderingen voorbereid worden door hun werkgever.

Ondanks dat werknemers demotie niet snel zien gebeuren, verwachten zij wel veranderingen in hun lichamelijke conditie (46 procent) en de functie-eisen (58 procent) in de tien jaar voor hun pensioen. Hierdoor maakt ruim 35 procent van de respondenten zich zorgen over gezondheidsproblemen na hun pensioen. Ongeveer 23 procent van de werknemers verwacht te stoppen met werken op de wettelijke pensioenleeftijd. Een derde van de werknemers wil liever via deeltijd pensioen geleidelijk afbouwen.