FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Wetsvoorstel modernisering huwelijk ingediend

14 juli 2014

Het initiatiefwetsvoorstel van D66, PvdA en VVD om het huwelijk te moderniseren is ingediend bij de Tweede Kamer. Voorhuwelijkse bezittingen en schulden en erfenissen en giften hoeven dan niet opgenomen te worden in de gemeenschap van goederen.

‘In de praktijk zien we dat mensen die gaan trouwen vaak willen dat het voorhuwelijkse opgebouwde vermogen, maar ook eventuele schulden geen deel uitmaken van de gemeenschappelijke boedel. Daarom is het logisch dat we nu komen met een initiatiefvoorstel om de wet aan te laten sluiten op de praktijk. In de toekomst is het dan minder vaak nodig om bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden te maken’, aldus Foort van Oosten, VVD-woordvoerder civiel recht.

Van Oosten: ‘Met dit voorstel voorkomen we onwenselijke situaties. Het komt nu voor dat de ene partner een erfenis bij scheiding moet delen, terwijl de ander dat niet hoeft omdat er een uitsluitingsclausule in een testament is opgenomen. Ook onprettige verrassingen zoals schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd kunnen met dit voorstel niet ineens terecht komen bij de andere partner.’