FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Woningen vaker doelwit van overval

12 oktober 2016

Vier op de tien overvallen wordt gepleegd op een woning. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Taskforce Overvallen van de overheid. Het totaal aantal overvallen is wel flink gedaald.

De afgelopen jaren daalde het aantal overvallen van bijna 3.000 in 2009 naar ruim 1.200 in 2015. Er heeft wel een verschuiving plaats van winkels naar woningen. De onderzoekers zijn bang dat het aantal woningovervallen verder toeneemt, nu de spaarrentes zo laag zijn. Hierdoor zouden mensen vaker hun geld thuis bewaren. Bovendien hebben veel bedrijven inmiddels maatregelen genomen om overvallen tegen te gaan. De onderzoekers vermoeden dat criminelen ook daarom andere doelwitten kiezen. De politie adviseert huiseigenaren onder meer om geen onbekenden binnen te laten en een kierstandhouder te plaatsen zodat de deur op een kier kan blijven staan.
De Landelijke Taskforce Overvallen begon in 2009 onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Deze samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven wordt verlengd tot en met 2018.