FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Woningmarkt bloeit op in heel Europa

4 maart 2016

In bijna alle grote Europese landen stijgen of stabiliseren de huizenprijzen komend jaar. Dat voorziet kredietbeoordelaar Standard and Poors.

De woningverkopen nemen flink toe door het economisch herstel in vrijwel heel Europa. Dankzij de lage rente in Europa is het nu ook erg voordelig om geld te lenen voor de aanschaf van een huis. Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het bureau op een flinke prijsstijging, van rond de 5 procent. In Spanje en Portugal worden woningen waarschijnlijk 2,5 procent duurder, in Italië 1,5 procent. Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar nog geen groei, omdat veel huizen hier nog altijd relatief hoog zijn geprijsd. De Franse markt zal waarschijnlijk pas in 2017 weer aantrekken. In België lopen de huizenprijzen iets langzamer op, met 1 procent dit jaar en 2 procent in 2017.
Voor Nederland voorziet de kredietbeoordelaar een stijging van de huizenprijzen van 3 procent in 2016 en 2017. Afgelopen twee jaar werden al plussen van 2 en 3,5 procent gemeten. Er worden steeds meer huizen verkocht en het aantal woningen dat in de verkoop staat neemt af. Wel blijven volgens de kredietbeoordelaar hoge schulden en maatregelen van de overheid die de verstrekking van hypotheken beperken, het herstel van de markt belemmeren.