FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Woningprijs gemiddeld 7,4 procent hoger

6 oktober 2016

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar 240.000 euro. De prijs ligt inmiddels 7,4 procent hoger dan een jaar eerder en 1,3 procent hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het is op jaarbasis de grootste stijging sinds 2002. Makelaarsvereniging NVM telde in het derde kwartaal in het eigen bestand ruim 41.000 verkochte woningen. Dat zijn er 15 procent meer dan een jaar eerder. Volgens NVM hangt die toename samen met de lage hypotheekrente en stijgende woningprijzen. Ook is de doorstroming van bestaande woningeigenaren naar een andere koopwoning verder op gang gekomen.
Er zijn wel grote regionale verschillen. En de prijsontwikkeling in Amsterdam, waar de stijging op jaarbasis ruim 20 procent bedraagt, noemt de NVM ┬Ĺproblematisch. De vereniging verwacht dat het niet lang meer zal duren voor de gemiddelde prijs in Amsterdam 50 procent hoger is dan in de zomer van 2013 toen de prijzen op hun dieptepunt stonden. Ook in regio’s zoals Utrecht, Zuid-Kennemerland, Waterland en Zaanstad liggen de prijzen inmiddels minstens 20 procent hoger dan een jaar geleden. Woningen worden nu gemiddeld na tachtig dagen verkocht. Dat is zeventien dagen eerder dan een jaar geleden.