FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Zorgverzekeraars belemmeren keuzevrijheid

1 mei 2014

Door informatie en de vindbaarheid van polissen voor de ene consument makkelijker te maken dan voor andere, sturen zorgverzekeraars verzekerden naar bepaalde polissen. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar aanleiding van een onderzoek.

Zorgverzekeraars moeten iedereen in ons land opnemen in de basisverzekering. „Hoewel iedere Nederlander in 2012 en 2013 is geaccepteerd in de basisverzekering, kan de wijze waarop de zorgverzekeraars opereren wel van invloed zijn op de toegankelijkheid van zorgverzekeringen en keuzevrijheid van consumenten”, aldus een woordvoerster van de NZa. Zo krijgen bijvoorbeeld personen die ouder zijn dan 60 jaar andere polissen en informatie te zien dan consumenten jonger dan 60 jaar.

Consumenten worden zo belemmerd in het maken van een optimale keuze voor een zorgverzekering.Juist die keuzevrijheid heeft de NZa hoog in het vaandal staan. De zorgwaakhond pleit dan ook voor meer transparantie. „Voor iedereen moeten alle polissen te zien zijn en niet alleen die polissen waarin de zorgverzekeraar de verzekerde graag zou willen hebben.”