FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

AFM neemt maatregelen tegen te hoge schulden

29 november 2019
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft maatregelen getroffen voor het overtreden van de regels voor consumptief krediet. Een aantal leenbedrijven zijn beboet omdat ze te hoge leenbedragen verstrekten of te weinig informatie van de klant opvroegen.

Een aantal kredietverstrekkers verstrekte in de periode 2016 tot en met 2018 te veel krediet of won onvoldoende informatie in. In totaal heeft de AFM twee boetes opgelegd en zeven waarschuwingen gegeven voor onverantwoorde kredietverstrekking. De boetes zijn opgelegd aan Santander en aan Nationale-Nederlanden Bank . Het voorkomen van overkreditering is een prioriteit van de AFM. Mensen die geld willen lenen, moeten na het betalen van rente en aflossing voldoende overhouden voor de kosten van hun levensonderhoud en vaste lasten. Te veel lenen – overkreditering – is dan ook verboden.
De AFM heeft in de hele markt tekortkomingen gesignaleerd. De AFM heeft brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) daarom begin 2019 opgeroepen om de leennormen te evalueren en verbeteren. De verwachting is dat kredietaanbieders begin 2020 overstappen op een nieuwe leennormenmethodiek.