FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Consumentenbond wil einde leeftijdstoeslagen bij autopolis

3 juli 2020

De Consumentenbond wil dat er een einde komt aan de leeftijdstoeslagen die autoverzekeraars rekenen voor jonge en oudere bestuurders. Volgens de bond betalen jongeren soms tot wel 6 keer meer premie dan een gemiddelde bestuurder.
De Consumentenbond vergeleek de gemiddelde premies voor mensen jonger dan 26 met die van een 35-jarige bestuurder, beiden zonder schadevrije jaren. Daaruit blijkt dat 18-jarige verzekerden tot maar liefst 472 procent meer betalen voor een WA-autoverzekering. Bij een volledig cascodekking (allriskautoverzekering) lopen de leeftijdstoeslagen op tot 425 procent.
Ook ouderen zijn bij de meeste verzekeraars slecht af. Zij kunnen wel profiteren van de opbouw van schadevrije jaren. Maar de leeftijdstoeslag doet dit ‘goede gedrag’ al snel teniet. Die leeftijdsgrens begint soms al bij 69 jaar. Vanaf 75 jaar loopt de premie vooral bij WA-autoverzekeringen snel op. 85-jarigen betalen zelfs vaak het dubbele van de premie van een 35-jarige. Ongeveer een derde van de autoverzekeraars accepteert geen nieuwe klanten boven een bepaalde leeftijd.