FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Consumentenbond wil verbod negatieve spaarrente

12 november 2019

Er moet snel een verbod komen op negatieve spaarrente voor particulieren. Dat schrijft de Consumentenbond aan minister Hoekstra van Financiën.
Consumenten krijgen steeds minder rente op hun spaartegoed. Bij de grote banken komt de spaarrente bij verschillende spaarrekeningen niet meer boven de 0,1 procent uit. Een enkele bank rekent zelfs al 0 procent. Een negatieve rente, waarbij consumenten de bank moeten betálen voor het stallen van hun spaargeld komt steeds dichterbij. Dat noemt de Consumentenbond oneerlijk en onverstandig. Vooral kleine spaarders die hun spaargeld gebruiken als buffer voor noodzakelijke uitgaven, zijn de dupe. Zij kunnen nergens heen met hun geld.
Uit een enquête van de Consumentenbond onder 6200 consumenten blijkt dat 93 procent voorstander is van een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Slechts 4 procent geeft aan zo’n verbod niet nodig te vinden. De Consumentenbond roept de minister op te luisteren naar de wens van consumenten en zo snel mogelijk werk te maken van een verbod.
Uit een eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat 80 procent van de consumenten hun geld bij de bank weghaalt als de rente onder de 0 procent zakt. 20 procent van de ondervraagden gaf aan het geld dan thuis te bewaren. De Consumentenbond vindt dat begrijpelijk, maar heel riskant. “Consumenten die hun spaargeld thuis bewaren, dragen het risico van oplichting, inbraak of brand zelf. Een inboedelverzekering dekt dit maar beperkt.”