FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

CPB: Economische groei neemt af in 2020

15 augustus 2019

De economische groei zal in 2020 teruglopen naar 1,4 procent groei. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). De cijfers dienen voor het kabinet als uitgangspunt voor besluiten over de begroting en de koopkracht voor volgend jaar.

Woensdag maakte het CBS nog bekend dat de economische groei in Nederland in het afgelopen tweede kwartaal van 2019 met 0,5 procent behoorlijk meeviel. Maar voor volgend jaar is er minder optimisme. “Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit”, stelt CPB-directeur Laura van Geest.

De teruglopende groei komt door “gure wind uit het buitenland”. Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2019 het laagste punt bereikt, maar ook volgend jaar nog uitzonderlijk laag zal zijn. De werkgelegenheidsgroei zakt door aanhoudende stijging van het arbeidsaanbod wel in 2020. De koopkracht zal ook in 2020 nog een positieve ontwikkeling doormaken als gevolg van de stijging van de re├źle lonen en, in iets mindere mate, beleidsmaatregelen. Er zal ook een overschot op de overheidsbegroting blijven, verwacht het CPB. Dat overschot zal wel minder groot worden.