FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rabobank voorziet recessie door coronacrisis

20 maart 2020

De economie krimpt dit jaar met 0,2 procent. Dat voorspellen economen van Rabobank. In de voorspelling gaan de economen ervan uit dat de crisis tussen april en juli onder controle komt. Halverwege 2020 zou dan economisch herstel kunnen optreden.

De crisis in Nederland raakt bijna alle sectoren, maar de grootste klappen vallen in de bouw, de landbouw, de horeca en de vervoersector, aldus de economen. Als het lukt om de crisis te bezweren, dan zouden veel sectoren in de tweede helft van dit jaar alweer kunnen groeien. Maar naar verwachting krimpen de meeste sectoren.
De horeca en cultuursector lijden zeer onder de sluiting van restaurants, cafés, theaters en musea. In deze sectoren zal bovendien niet of nauwelijks sprake zijn van een inhaaleffect in het derde en vierde kwartaal, omdat consumenten straks niet twee keer achter elkaar naar bijvoorbeeld een museum gaan. Aan de andere kant zullen sommige sectoren blijven groeien dit jaar. Voor onder meer de zorg en het onderwijs wordt groei voorspeld. Ook de IT-sector en specialistische zakelijke dienstverlening groeien dit jaar waarschijnlijk.